ÇOKRAN PLAK’IN SAHİBİ AHMET ÇOKRAN İLE RÖPORTAJ
- Bengi Kılıçaslan
- 4 Haz 2021
- 3 dakikada okunur

-Merhaba Ahmet Bey öncelikle tanıştığımıza çok memnun oldum.
Bize biraz dükkanınızdan bahseder misiniz?
Ahmet Çokran: Ben şöyle bir giriş yapayım; bizim mağazamız 1955 yılında babam tarafından kuruldu. O zamanlar berber dükkanıydı burası. Babam berber dükkanına pikap getirip koymuş. Bu diğer müşterilerin ilgisini çekmiş. Zamanla babam aracı olmuş ve İstanbul’dan radyo, pikap, teyp vs. getirmeye başlamış. O yıllarda berber dükkanında başlamış yani. Daha sonra başka bir dükkana geçmiş orada Bursa’daki ilk plak satışını başlatmış. 65 yıl oluyor, hatta müzede şuan Çokran Plak sergileniyor.
Ben de 1968 yılında bu işe başladım. Bursa’ya rock müziği ilk ben getirdim. O zamanlar kaset dolduruyorduk sonra CD’ye geçtik, şimdi tabi flash bellekler var. Hala o eski müşterilerim geliyorlar.
- Ne güzel! Şahsi olarak ne tarz müzikler dinlersiniz?
Ahmet Çokran: Ben özellikle caz müziğe ilgi duyuyorum ama bunun yanında rock ve metal de dinlerim. Çünkü onları birçok kişiye ben aşıladım.
- Müziğe olan ilginiz hangi yaşlarda başladı?
Ahmet Çokran: Ben 13 yaşında çalışmaya başladım. O zaman başladı. Dükkanda plak satışı heyecanı, yeni plakları takip etme… O zamanlar Hey dergisi vardı. Hey dergisinden takip ederdik, her hafta çıkardı. Her hafta plak gelirdi dükkana. O büyük bir heyecandı. Bir de herkesten önce dinliyoruz, Bursa’da plak ilk bize geliyor.
- Aslen Bursalı mısınız?
Ahmet Çokran: Tabi. Ama kökümüz Langaza.
- Langaza?
Ahmet Çokran: Dede tarafım Yunanistan, Langaza’dan.
- Yunanistan göçmenisiniz yani.
Ahmet Çokran: Evet. Langaza Atatürk’ün annesinin köyü.
- Peki müzik dinlemeye ilk başladığınız yıllarda, 13 yaşınızda hangi tarz müzikler ile başladınız? Tarzınız sonradan çok değişti mi?
Ahmet Çokran: Tabi zamanla değişti. O zamanlar metal olan “In A Gadda Da Vida” albümü elime geçmişti ama bugünkü metalden çok farklı tabi. Onun dışında The Beatles’lar, Elvis Presley’ler sonra Deep Purple, Whitesnake, Rainbow, Led Zeppelin, Pink Floyd… Bizim dinlediğimiz zamanlar, müşteri bulamıyorduk o kadar azdı.
- Siz marjinal bir kesimdiniz yani o yıllarda.
Ahmet Çokran: Evet. O zamanlar bunları aşılamaya çalışıyorduk. Birçok kişiye de aşıladık bu müziği. Koleksiyona başladı birçok kişi. Bugün çok önemli yerlerde olan kişiler “Ben müzik zevkimi Ahmet Abi’ye borçluyum” gibi yazılar yazıyorlar.
- O yaşlarda bu müzik türünü tercih etmenizin sebebi neydi? Sizde nasıl duygular uyandırıyordu?
Ahmet Çokran: Gençtik. Kendimize öyle bir çevre edindik. Aynı müziği dinleyen bir çevremiz vardı.
- Acaba bir isyan duygusu mu sizde uyandırıyordu metal müzik?
Ahmet Çokran: Hayır. Öyle bir şey yok.
- Bugün Sattığınız plaklar, kasetler, CD’ler ağırlıklı olarak hangi tarzda?
Ahmet Çokran: Daha çok rock ve metal ağırlıklı. Tabi bunun yanında pop da var. Ben caz dinliyorum, caz müşterim de var ama caz biraz daha az satıyoruz. Tabi bunun sebebi cazın her zaman dinleyicisi azdır.

- Çokran’ın anlamı nedir?
Ahmet Çokran: İnternette Çokran isimli köyler gördüm fakat bildiğim kadarıyla bir anlamı yok.
- Yani soyadınız olduğu için aynı zamanda dükkanın ismi.
Ahmet Çokran: Tabi.
- Kendinize ait bir plak koleksiyonunuz var mı?
Ahmet Çokran: Vardı ama bozdum. Şuan yok.
- Özel olmayacaksa neden bozduğunuzu sorabilir miyim?
Ahmet Çokran: O zamanlar CD’ye geçtik. Bize CD daha iyi geldi. Etkilendik CD’den. Kullanımı kolay, güzel, küçük, yer kaplamıyor… Bu sebeplerle CD arşivine geçtim. Şimdi CD arşivim var onun yanında hard disk’lerde müzik biriktiriyorum.
- Kaç yaşında başladınız bu koleksiyonu yapmaya?
Ahmet Çokran: 13 yaşımda başladım. 68 senesinde. O zamanlar plak biriktirdim.
- Tam popüler olduğu yıllarda yani.
Ahmet Çokran: Evet.
- Dükkanınız ile ilgili olarak geleceğe dair hedefleriniz var mı? Varsa nelerdir?
Ahmet Çokran: Yok.
- Böyle iyi diyorsunuz yani.
Ahmet Çokran: Böyle iyi.
- İnternette sizi araştırırken, dükkanınızın pahalı olduğuyla ilgili bazı yorumlar gördüm. Fiyatlar konusunda biraz okurlarımızı bilgilendirir misiniz?
Ahmet Çokran: Biz bir CD’yi 20 liraya yapıyoruz. Yabancı CD’ler 30 lira, yerli CD’ler 20 lira. Şimdi bakıyorsunuz internette plak fiyatları 1000 lira, 1500 lira… Ben burada kasetleri 5 liradan satıyorum. İnternette hiç adı duyulmamış kasetler 39 lira, 29 lira…
- Müziğin insanları daha iyi bireyler haline getirdiği fikri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce böyle bir etkisi var mı müziğin?
Ahmet Çokran: Var tabi.
- Hayatınızdan müziği çıkartırsak nasıl bir fark olurdu.
Ahmet Çokran: Tatsız, tuzsuz. Yani müziksiz olmuyor.

- Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim Ahmet Bey.
Ahmet Çokran: Rica ederim.
Comentários