KENDİNİZE BİR İYİLİK YAPIN: SİGARAYI BIRAKIN
- Bengi Kılıçaslan
- 12 Şub 2021
- 4 dakikada okunur

Kötü alışkanlıklardan kurtulmak çoğu zaman iyi alışkanlıklar kazanmaktan daha zordur. Üstelik bu kötü alışkanlık bir kimyasal maddeye karşı ise vereceğiniz savaş daha zor olabilir. Örneğin; sigara. Fakat bu zorluk sizi daha da motive etmeli. Çünkü siz zorluklarla başa çıkabilecek enerjiyi zaten içinizde bulunduruyorsunuz. Sadece bunun farkında değilsiniz. Öyleyse neden kendinize bir iyilik yapıp sigarayı bırakmıyorsunuz?

Elbette bu savaşınızda sizin elinizi kuvvetlendirecek silahlarınız da olacak. Nedir bu silahlar? Size bu konuda yardım edebilirim.
Size bu yazımda sigarayı bırakmanız için bazı önerilerde bulunacağım.
1) HİPNOZ: Hipnozun etimolojik kökenine baktığımızda Yunanca’daki “hypnos” kelimesinden gelmektedir. Hypnos, uyku demektir. Aynı zamanda Yunan mitolojisinde düşler ilahı Morpheus’un babası olan Hypnos, uyku ilahıdır.
Psikolojide hipnoz bir tür yapay uyku veya uyku ile uyanıklık arasındaki durum olarak geçmektedir. Bu yapay uyku durumunda beyin telkine oldukça açıktır. Telkin sırasında sözler kullanılabileceği gibi bakışlar ve bazı yardımcı maddeler de kullanılabilir.
Hipnoz terimini ilk kullanan İskoç hekim S. James Braid, yukarıda da bahsettiğimiz, Yunan mitolojisindeki uyku ilahı Hypnos’tan esinlenmiştir.
Hipnozun oluşmasında üç temel unsur vardır: Gönüllülük, konsantrasyon ve hayal gücü. Hipnoza başlanırken, kişi önce hipnoza girme konusunda gönüllü ve istekli olmalıdır. Gönüllü ve istekli olan kişi, hekimin kendisine söylediği telkin cümlesine tüm dikkatini verir, yoğunlaşır. Sonra da söylenen telkinin içeriğini hayal ederek gerçekleştirir.

2) 21 GÜN YÖNTEMİ: 21 günde hayatınızı değiştirebilirsiniz! Uzmanlara göre yeni bir alışkanlık kazanmak ya da tersten bakacak olursak eski bir alışkanlığı terk etmek 21 gün sürer. Uzmanlar neye dayanarak bunu söylüyor hiç düşündünüz mü? Bununla ilgili birçok çalışma var ve bunların temeli de beyindeki bir nöronun yeni bir bağlantı kurma süresinin 21 gün olmasına dayanıyor. Yani bir alışkanlığın hücresel bellekte yerleşmesi 21 gün alır. Ben size tabi ki 21 gün boyunca sigarayı ağzınıza süremeyin demiyorum. Mesela günde 10 sigara içen biriyseniz bu sizin çok zor olacaktır. Günde bir paketten fazla içenlerinizden bahsetmiyorum bile. Nefsinizle bu kadar ağır bir mücadeleye girmeyin. Onun yerine azaltma yoluna gidin. Günde kaç sigara içtiğinize karar verin ve 21 gün bunu sürdürün. Ne bir eksik ne bir fazla. 21. günün sonunda artık sigaralarınızdan birinden vazgeçmenin zamanı gelmiş olacak. 21 gün daha böyle, bir eksik devam edin. 42. günde bir tane daha azaltın. Daha açıklayıcı şöyle anlatabilirim: Günde aşağı yukarı 20 sigara içiyorsunuz. 21 gün günde 20 sigara için. 21. gün 19 tane içmeye başlayın. 42. gün ise artık 18’e düşürün. Yani 21 günde 1 sigara azaltın. Tamamen bırakamayacağınızı düşünüyorsanız sadece azaltmaya odaklanın. Günde 10 sigara daha az içmeye başladınız diyelim, bu bile kendinize yapacağınız büyük bir iyilik olacak.

3) TELEFON UYGULAMALARI: Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanız için birtakım telefon uygulamaları da mevcut. Ben de fast food alışkanlığımı bu şekilde bırakmış biri olarak size hem faydalı hem de ücretsiz olan bu uygulamaları tavsiye ederim.
Nasıl kullanılır bu uygulamalar?
Örneğin benim indirdiğim uygulamada size hedef koyuyor: 1 gün boyunca sigara içmeyeceğim. Bunu başardığınız da, hedefiniz bu sefer 3 gün oluyor. Sonra 1 hafta, 2 hafta, 1 ay olarak artıyor. Benim size tavsiyem hedefiniz doğrultusunda ilerlerken sigarayı bir anda sıfıra indirmemeniz. Önce azaltın. Mesela hedef 1 ay koyulduysa 1 ay boyunca günde 5 sigara az için veya yarıya düşürün. Zaman geçtikçe tamamen bırakma yoluna da girersiniz. Neden daha sağlıklı akciğerlere sahip olmak için bu yolu tercih etmiyorsunuz.

4) SPOR: Kendinize yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun bir spor bulun. Enerjinizi sportif faaliyetlere yönlendirirseniz sigara içmeye hem daha az zamanınız kalacaktır hem de daha az aklınıza gelecektir. Zaten bu yazının da temel amacı size sigarayı bir anda tamamen bıraktırmak değil, önce bir miktar azaltmak.

5) BİOREZONANS: Bir tamamlayıcı tıp yöntemi olan biorezonans terapisi 1977 yılında Almanya’da icat edilmiştir. Biorezonans terapisinin mucidi Alman doktor Franz Morell ve damadı elektrik mühendisi Erich Rasche’dir. Biorezonans 400’e yakın sağlık problemi üzerinde, Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanmaktadır. Bu problemler arasında; alerji, cilt problemleri, kimyasal ve ağır metal toksisitesi ve gıda, ilaç, sigara, alkol bağımlılığı sayılabilir. Yapılan çalışmalar biorezonans’ın bu sağlık problemleri üzerine oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Örneğin; Polonya’da bir doktor hastalarıyla birlikte nikotin bağımlılığı konulu bir çalışma yapmıştır. Biyolojik rezonans tedavisi ile temel alerji inversiyonu ilkesini uygulamıştır. Sonuç olarak, en fazla üç terapiden sonra % 70'in üzerinde başarı sağlamıştır.
Vücudumuzun tüm organlarının yaydığı bir elektromanyetik frekans vardır. Bir televizyonun yaydığı dalganın şiddeti 5 GHz ise, organlarımız, hücrelerimiz ve dokularımızın frekansları bunun çok çok azı olabilir. Ama sonuçta her insanın bünyesinde kendine özgü aralıklarda yayılan bir frekans vardır.
Hastalıklı dokulara yaydıklarının tam aksi yönde frekans yollayarak bu hastalıklara karşı savaşma yöntemine biorezonans tedavisi diyoruz. Batıda yaygın olarak bilinen, ülkemizde ise yeni tanınmakta olan biorezonans tedavisi; ağrısız, acısız ve yan etkisiz bir yöntemdir. Yaş ve cinsiyetten bağımsız olmak üzere herkese, hatta bebeklere, çocuklara ve hamilelere de uygulanabilir.
Günümüzde biorezonans’ın en kolay ve en doğal yol olduğunu söyleyenler oldukça fazladır ve nikotin bantları, iğneler veya başka herhangi bir sigara bırakma yardımcısı kullanılmasını gerektirmez.

6) SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ: Yukarıdaki bütün yöntemleri denediniz ve hala başaramadıysanız, neden doktor kontrolünde ve bilimsel yöntemlerle tekrar denemiyorsunuz.
171 sigara bırakma danışma hattı’nı arayarak, bulunduğunuz ilde nerede sigara bırakma polikliniği var öğrenebilirsiniz.
Devlet hastanelerinin, sağlıklı hayat merkezlerinin, üniversite hastanelerinin bazıları bu hizmeti vermektedir.
Sigara bırakma sertifikası olan; göğüs hastalıkları uzmanı, psikiyatrist veya pratisyen hekim tarafından poliklinikte yapılan bu hizmetin artık kendi başına bırakamayanlar için çok iyi bir fırsat olduğu kanısındayım.

KAYNAKÇA
Comments