top of page

BEN KENDİM OLMAK İSTİYORUM, NE FAZLASI, NE EKSİĞİ

  • Yazarın fotoğrafı: Bengi Kılıçaslan
    Bengi Kılıçaslan
  • 25 Oca 2021
  • 1 dakikada okunur

Necib Mahfuz





Merhaba sevgili okurlarım. Bu yazımda size önereceğim kitap; Necib Mahfuz’un Karnak Kafe isimli romanı.

Orta Doğu’nun Balzac’ı olarak da bilinen Mahfuz, Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman ve tek Arap yazardır.

1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar, Karnak Kafe’yi 1952 Devrimi ile 1967 Arap-İsrail Savaşı’nın süre geldiği yıllarda kaleme almıştır.

Devrimin ve savaşın insanlar üzerindeki etkisini Necib Mahfuz adeta toplumun bir aynası gibi yansıtıyor. Bu yönüyle insan ruhundaki etkilenmelerin ve karakter analizlerinin ön planda olduğu bir kitap.

Yazar karakterlerin ideolojilerini ve düşünce yapılarını olduğu gibi, herhangi bir propagandaya meyil vermeden sunmuş. Dolayısıyla siz de okurken olaya dışarıdan bir göz gibi tarafsız yaklaşabiliyorsunuz ki bu da benim nazarımda Necib Mahfuz’u, Necib Mahfuz yapan özelliktir.

Toplumsal olayların insan psikolojisini nasıl değiştirdiğini ve her şeye rağmen insanın yaşamla olan bağını koparmamak için verdiği mücadeleyi sert ve doğrudan bir dille anlatıyor.

Aynı zamanda sunduğu kafe atmosferi ile size sanki oradaymışsınız izlenimi de yaratabilen bir kitap.

Yazar romanında, Karnak Kafe’de zaman geçiren dört farklı karakter odağında sosyolojik çözümlemeler sunarken savaşa ve devrime ait izler üzerinden gidiyor.

Necib Mahfuz, birbirinden farklı düşünen bu dört karakterin ortak noktasını; ülkenin ve Dünya’nın durumu ile ilgili öne sürdükleri fikirler ve inandıkları ideolojilere bağlılıkları ile ortaya koyuyor.

Mısır toplumunun inana geldiği değerlerin zamanla değişimi ve gençlerin bu değişim karşısındaki tutumu göze çarpıyor.

Lise yıllarımda Midak Sokağı’nı okuyarak tanıştığım Necib Mahfuz bu kitabında da beni şaşırtmıyor ve yalın bir dille toplumu olduğu gibi yansıtıyor.

Bu kitabı sizlere önermemin ana nedeni; hem tarihsel bilgi birikimi edindirmesi hem de toplum psikolojisi üzerine düşündürmesidir.

 
 
 

コメント


Yazı: Blog2 Post

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020, Bengininsitesi tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page