top of page

ARKADAŞLARINIZI SEÇİN

  • Yazarın fotoğrafı: Bengi Kılıçaslan
    Bengi Kılıçaslan
  • 8 Şub 2021
  • 2 dakikada okunur

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizin sosyal yaşantınız ve arkadaşlık ilişkilerinizle ilgili oldukça önemli bir konuya değineceğim; psikolojik şiddet.

Evet, çevrenizdeki sizi sevdiğini, size değer verdiğini sandığınız bazı arkadaşlarınız size şiddet uyguluyor olabilir. Hem de bunu öyle bir boyutta yapıyordur ki siz bunun farkında bile değilsinizdir. Elbette ki şiddetin her türlüsünün karşısındayız ve şiddet sadece fiziksel bir eylem değildir. Şiddeti; fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik olmak üzere kabaca dört başlık altında inceleyebiliriz. Ve bunun özellikle zorlayıcı olanı psikolojik şiddettir çünkü siz dikkatli davranmazsanız bunun farkında bile olmayabilirsiniz.



Bu yazımdaki konumuz arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan şiddet olduğu için size tabi ki fiziksel veya ekonomik şiddeti anlatmayacağım. Bu zaten arkadaşlık ilişkilerinde sık görülen bir durum değil. Görüyorsanız da zaten “Ben neden bununla arkadaşlık ediyorum?” diye bir kendinize sorun lütfen.

Yazımda kötü arkadaşların sık uyguladığı bir yöntem olan psikolojik şiddetten ve bir psikolojik şiddet türü olan gaslighting’ten bahsedeceğim.



Peki nedir psikoloji şiddet?

Psikolojik şiddet, psikologlar tarafından duygusal şiddet olarak da adlandırılmaktadır ve kişiyi özellikle aşağılayarak duygusal olarak sindirmeyi amaçlar. Yani duygusal güç kullanılarak uygulanan saldırganlık biçimidir.

Diğer bir deyişle bağırma, hakaret etme, küçük düşürme, devamlı eleştirme, mağdurun hareketlerini, giyimini, başkalarıyla ilişkilerini küçümseme, yönlendirmeye çalışma, değersizlik duygusu uyandırma gibi yollarla sistematik olarak mağdura duygusal baskı uygulamak denilebilir.



Gasligthing nedir?

Gasligthing bir psikolojik manipülasyon yöntemi olup tanımı; bireyi kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir çeşit kötü yönlendirme olarak yapılmaktadır. Gasligthing terimi 1938 yapımı “Gaz Lambası” isimli oyundan gelmektedir. Oyundaki erkek karakter eşini bir deli olduğuna ikna etmeye çalışır. Bunu yaparken de evdeki gaz lambasının ışığını günden güne kısar. Eşine ise aslında gaz lambasının ışığının azalmadığını, kendisinin akıl sağlığını ve algılama yeteneğini yitirdiği için öyle zannettiğini söyler. Yani bu tip insanlar bireyde şüphe uyandırma, yalan ve inkar etme yollarına başvururlar.

Bunu yaparken baskın olan (manipülasyonu uygulayan) birey üç yol izler: idealleştirme, değersizleştirme ve gözden çıkarma. Baskın olma ve manipüle etme amacındaki birey ilk olarak birlikteliklerinin harika olduğu algısı yaratıp hayran olma safhasına geçer. Bir sonraki ve en zor olan evre, yani değersizleştirme evresinde hayranlık duyulan birey sorunlu, ideal olmayan ve hiçbir şeyi beceremeyen bir kişiye evriltilir. Gözden çıkarma safhasında ise mağdur terk edilerek yeni arayışlar içine girilir. Bu dikteye maruz kalan kurbanlar sık sık kendilerini özür dilerken bulabilirler

Bana göre gasligthing bunların en korkuncudur çünkü siz bunları yaşarken farkında bile olmazsınız, üstüne üstlük kendinizi suçlayıp size bunları yapana daha çok bağlanırsınız.



Son olarak şunları söylemek istiyorum: psikolojik şiddet o kadar yaygın ki ben eminim siz de hayatınız bir bölümünde bunları bir dostunuz, arkadaşınız veya ahbabınızdan gördünüz, bu küçümseyici lafları işittiniz. Bu noktada size, kesinlikle bu tarz insanlarla ilişki kurmamanızı, bırakın arkadaşlık etmeyi mümkünse yüzünü bile görmemenizi tavsiye ediyorum. Arkadaşınıza ayıp edeceğinizi düşünüyorsanız eğer şunu aklınızdan çıkarmayın, onun yaptığı daha ayıp. Olumsuz insanlarla arkadaşlık ederseniz siz de olumsuz biri olursunuz. Hayatınıza daha pozitif insanları alın. Siz değeri hak ediyorsunuz ve etrafınızdakiler de size bu değeri veremeyecekse, sizi her fırsatta aşağılayacaksa etrafınızda olmamalılar.

Hiç kimse sizin yaşam kalitenizden daha önemli değildir.




KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Gaslighting

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2 Post

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020, Bengininsitesi tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page